(Te) Gekke muziek! Deel 1 – General Elektriks

Door Xghost op dinsdag 6 september 2016 23:43 - Reacties (4)
Categorie: Muziek, Views: 1.475

Mensen die mij kennen, weten dat ik iets met muziek heb. Dit is vaak zo omdat ik sinds 2008 DJ’en als hobby heb en drie jaar lang DJ ben geweest in een studentenbar in Enschede. Dit heeft als gevolg dat men mij ziet als een echte Housemuziek-liefhebber. Ik geef ze geen ongelijk, ook al hebben ze dat misschien wél een beetje.

Ik ben vorig jaar gestopt met draaien in de studentenbar, en ben sindsdien ook gestopt met mijn DJ-hobby. Niet omdat ik niet meer van de typische ‘club’-muziek houd. Integendeel, ik vind het nog steeds leuk om in een energieke bui los te gaan op vette house. Het is, denk ik, een verandering in mijn ‘state of mind’. Een verandering als gevolg van het ouder worden. Ik wilde meer dan alleen een leuk feestje bezorgen bij mensen die ik niet ken, door middel van muziek die ik al veel te goed ken. Het waren vaak dezelfde nummers die je draaide; de nummers waarvan je wist dat ze goed in de smaak vallen. De muziek die ik écht leuk vind, kon ik vaak niet draaien, of vond niemand anders interessant (Dit heeft te maken met dansvloerpsychologie, wellicht dat ik daar nog eens een stukje over ga schrijven). Na drie jaar gaf dat geen voldoening meer.

Toch houd ik nog steeds van muziek. Ik luister graag muziek. Soms brengt muziek een bepaalde emotie in me naar boven, en soms brengt een emotie bepaalde muziek in me naar boven. Waar ik pakweg vijf jaar geleden voor 90 procent van de tijd alleen maar house(of aanverwante genres) luisterde, is dat aandeel nu richting tien procent gekrompen. Wanneer mij gevraagd wordt wat ik dan wél luister, aarzel ik soms in mijn antwoord. Niet omdat ik me ervoor schaam, maar omdat ik het oprecht moeilijk vind om te omschrijven.

Om deze reden maak ik een blogserie met muziek waar ik naar luister. Ik laat jullie hierin kennismaken met muziek waar ik graag naar luister. Natuurlijk zal ik zoveel mogelijk geluids- en beeldmateriaal erbij posten, zodat jullie een beetje kunnen begrijpen waar ik het over heb. Dan kunnen we onder de stukjes lekker discussiëren over leuke deuntjes, en leer ik nog eens wat van jullie!

Vandaag trap ik af met een band die zichzelf schaart onder een mengelmoes van keyboard funk, oldschool pop en hip hop beats. Ik noem het daarnaast soms “een soort indie-rock”, maar geen van deze benamingen dragen echt de lading. Niet alleen hun muziekstijl is bijzonder te noemen. Ook hun image en hun instrumenten zijn niet al te alledaags. Ik ga het in deze blog hebben over de Franse band General Elektriks. Hierna ga ik hiervoor lekker de afkorting GE gebruiken :)

De kennismaking

In eerste instantie was ik helemaal vergeten hoe ik ooit in contact gekomen ben met GE. Na lang nadenken bedacht ik me opeens dat het magische moment op een regenachtige dag in 2009 had moeten zijn gebeurd, waarop ik aan het rondzappen was langs de 30 analoge tv-kanalen van de tv in mijn ouderlijk huis. Ik kwam toevallig op de Franse zender TV5, de zender die ik tot dan toe enkel had bekeken voor huiswerkopdrachten van het vak Frans. Het was een tv-optreden van een band met een punk-achtige percussionist, een bassist die rechtstreeks uit het disco-tijdperk kwam en een toetsenist die een keyboardsolo deed. Het was voor mij heel nieuw om te zien, zo’n keyboardsolo, maar wat een lekkere solo was het. Het hele nummer wat daar live gespeeld werd, vond ik eigenlijk zeer vermakelijk. Waar ik normaal alleen maar naar 100% elektronische muziek luisterde, trad ik met dit genre een stap een nieuwe wereld binnen. Het was dat moment dat ik besloot om eens wat op te zoeken over deze Franse band.

https://s14.postimg.org/dsj8d42e9/x240_Abd.jpg
Het optreden van GE wat ik destijds gezien had op TV5 (klik op de afbeelding voor video of hier voor de albumversie)

Dit eerste nummer wat ik gehoord had, David Lynch moments, was ondertussen mijn favoriete nummer geworden van GE. Het was juist dit nummer doordat de andere nummers toch wel heel erg anders waren dan de muziek die ik gewend was te luisteren. De andere nummers van het album wat ik gedownload had (Good City for Dreamers ) begon ik op een gegeven moment toch ook steeds vaker te luisteren. Hoe vaker ik het album luisterde, hoe fijner ik de nummers vond om te luisteren.

Een nummer wat ik al snel erg lekker begon te vinden was Raid the Radio. Een relaxte Hiphop-achtige beat, met dat zeer aanstekelijke fluit-deuntje. Én ook nog eens een heerlijke ‘gitaar’-solo in het nummer. Dat dacht ik althans. Het bleek dat het een solo op het Clavinet was, een soort analoge synthesizer. Tot op dat moment had ik nog nooit van dat instrument gehoord, maar al snel kwam ik erachter dat het eigenlijk wel het handelsmerk was van GE. RV(Hervé Salters, het creatieve brein achter GE) op zijn Clavinet. Leuk feitje trouwens: Dit nummer is een aantal jaar geleden gebruikt in een radioreclame. Dus als het je bekend voor komt, dan komt het waarschijnlijk daardoor! Ik weet alleen niet meer precies waarvan die reclame nou eigenlijk was, dus als jij het weet hoor ik het graag in de reacties!


General Elektriks in Kroatië

Ken je dat gevoel, dat je meteen terugdenkt aan een bepaalde gebeurtenis of situatie bij het luisteren van een nummer? Sinds ik voor het eerst een mp3-speler in mijn bezit had, kon ik nooit in slaap komen zonder dat ik ontspannende muziek of radiogezwets door mijn oordopjes hoorde. Dit was ook het geval toen ik in 2010 op vakantie ging naar Kroatië met een vriendengroep. De vakantie was heerlijk. Kroatië is een prachtig land, en ik ga er erg graag weer naar terug. De dagen waren warm, de nachten zwoel. En in die nacht viel ik elke dag in slaap met GE in mijn oordopjes. Er zijn twee nummers waarvan ik telkens hetzelfde heerlijke vakantiegevoel van Kroatië krijg als ik ze opzet. Rebel Sun en You Don’t Listen.

Op ditzelfde album staat ook een nummer wat vooral de échte rock-liefhebbers misschien wel kunnen waarderen. Op het nummer Helicopter kan je even lekker losgaan. Voor de verandering heb ik de live-versie hieronder gezet.
Back in time: Cliquety kliqk

Nadat ik Good City For Dreamers eindeloos lang had geluisterd, kwam ik erachter dat GE al eerder een album uitgebracht heeft. Eigenlijk kwam ik er direct al achter dat dit album voor mij iets té experimenteel was. Een groot deel van de nummers vond ik dan ook maar vreemd. Heel vaak luister ik de muziek van dit album dus niet. Toch vind ik de muziek van GE erg innovatief en voornamelijk creatief, al helemaal voor de tijd waarin het is uitgebracht: zo’n 12 jaar geleden.

Een voorbeeld van hetgeen ik hiervoor heb beschreven is het nummer Terms and Conditions Apply. Één van de nummers die ik af en toe nog eens luister van dit album. Vooral als ik eens in een chill-modus verkeer.Een ander nummer van deze plaat die ik ook erg waardeer is Tu m’Intrigues. In dit nummer is al goed de echte GE-sound te horen. Het Clavinet is in dit nummer al vrij prominent aanwezig. Ook bevat het nummer een typische GE-beat en lekker deuntje. Het is niet voor niets dat dit nummer als enige van dit album nog steeds wordt gespeeld in live-optredens. Dit nummer bevestigt voor mij ook stiekem weer wat voor mooie taal het Frans eigenlijk is. Omdat het nummer live eigenlijk veel lekkerder is, heb ik hieronder een live-versie neergezet.De Zomer is hier?!
We gaan weer even fast-forward. Vlak voor de zomer van 2011 kwam het album Parker Street uit. Ik zat hier toen al voor mijn gevoel veel te lang op te wachten. Ik werd immers warm gemaakt met een heerlijk staaltje muziek: het gelijknamige nummer Summer is Here. Ook wat compositie betreft past het nummer perfect bij een heerlijke zomerdag.GE is met het album Parker Street een hele andere kant opgeslagen als je het naast Good City for Dreamers legt. Veel donkere klanken en mineur-akkoorden maken de nummers tamelijk deprimerend. Toch zijn enkele nummers –hoe neerslachtig ze ook klinken – op een bepaalde manier grappig of juist rustgevend. Het mooie van deze nummers vind ik dat er vele stemmingswisselingen zijn. Waar bijvoorbeeld Pack Up Your Bags & Go met een heel simpel trompetdeuntje begint, verandert dit binnen de kortste keren in een enorm donker en chaotisch samenspel, om vervolgens heel rustig en sereen te eindigen.Quiet Entertainers is hiervan ook een goed voorbeeld. Ondanks dat er qua melodie nauwelijks wat verandert in het nummer, zit er een enorme dynamiek in het nummer. Dit is voor mij echt een perfect nummer om lekker op weg te dromen tijdens een lange treinreis.Op dit album zat daarnaast ook nog een lekker rock-achtig nummer. Als je even lekker los wilt gaan, dan is The Spark(live) een echte aanrader.

Terug naar nu: General Elektriks op hun best
We zijn ondertussen alweer vijf jaar verder. Het vierde album van GE is in juni een feit geworden. Sinds ik tegenwoordig een platenspeler in mijn bezit heb, ben ik ook de plaat To be a stranger gaan aanschaffen. LP’s zijn immers kunstwerken op zich.

https://s17.postimg.io/wj6314ypb/WP_20160906_19_29_43_rs.jpg

Dit album laat ook weer zien dat GE zich verder heeft ontwikkeld. Alle nummers zijn weer typisch GE, maar hebben toch weer een uniek nieuw geluid. Angle boogie en Whisper to me zijn allebei lekker mysterieus maar ook super om naar te luisteren. Voor mij zijn dit allebei kunstwerken op zich.

De akoestische versie van dit nummer is ook zeker het luisteren waard.


Op dit nieuwe album staan naast deze wat meer up-tempo nummers, ook wat meer chill-out-achtige nummers. Een voorbeeld hiervan is Waltz #2. Jawel, daadwerkelijk een wals… En hij klinkt nog heerlijk ook! In Waltz #2 is er een constante spanning die bijna sexy te noemen is. Lovely!

Beluister Waltz #2 op Spotify


In vogelvlucht was dit mijn ervaring met de muziek van GE. Hopelijk heb ik jullie hiermee ook weer wat nieuws heb bijgebracht. Helaas moet ik zeggen dat ik ze nog nooit in levende lijven heb mogen zien en horen, maar wellicht komt het er ooit nog van. Ik hoop in ieder geval dat ik nog heel veel langer van deze heerlijke muziek mag genieten!

Ik hoor graag hieronder jullie mening, en je mag best eerlijk zijn ;). Hebben jullie nog suggesties, een artiest of nummer wat jullie me niet kunnen onthouden, dan ben ik ook zeer benieuwd!


Linkjes voor nóg meer General Elektriks
Live concert Cliquety Kliqk (2004)
Live concert To be a stranger (2016)
General Elektriks op Spotify


Pssst! Als je mijn blog over General Elektriks een leuke blog vind, mag je hem nomineren als Blog van de Maand.

Volgende: Lung cancer policy & care in the Netherlands 02-'15 Lung cancer policy & care in the Netherlands

Reacties


Door Tweakers user Ardjee, woensdag 7 september 2016 10:07

Ik probeer al enige tijd mijn horizon te verbreden, en ik moet zeggen dat het mij interessant klinkt! bedankt voor de suggestie.

Door Tweakers user Xghost, woensdag 7 september 2016 10:30

Leuk om te horen!

Door Tweakers user BraveWorld, maandag 12 september 2016 02:11

Zonde dat je zo weinig respons krijgt. Dat terwijl diverse onzinblogs vele reacties krijgen.

Ik heb een genoeglijk half uurtje beleefd aan je blog en de muziek van General Elektriks. Je hebt veel moeite gedaan om een overzicht te geven van hun muziek met goede beschrijvingen.

Ik weet niet of General Elektriks nu in mijn systeem komt, dat ik hun muziek vaker ga afspelen, maar ik vond het goede muziek, en het is zeker een originele band die meer aandacht verdient. Ik kijk uit naar je volgende muzieksuggesties!

Dus, komt maar op!

Door Tweakers user Xghost, donderdag 15 september 2016 08:54

Dankjewel! Volgende week moet deel 2 online komen :)

Reageren is niet meer mogelijk